אשלגן הינו למעשה מינרל חיוני וחשוב במיוחד לתפקוד תקין ויעיל של גופנו. לכן, הוא הכרח של ממש בתזונה מאוזנת ונכונה. המינרל חשוב גם לתפקוד אפקטיבי ותקין של תאים, הוא עוזר בתהליכי התכווצות שרירים, חילוף חומרים מהיר וטוב, ואף מפחית השפעות מזיקות של נתרן על לחץ דם.
במצב של חוסר באשלגן סימפטומים שונים יכולים להופיע, כגון הפרעות בקצב הלב, חולשת שרירים, עצירות, עייפות, עלייה בלחץ הדם, ואף סיכוי לעלייה בסיכון לתנגודת לסוכרת מסוג 2.
מדוע רצוי לשלב אשלגן בתפריט היומי שלנו: הנה 6 סיבות מרכזיות
1. תורם להפחתת סיכון לשבץ מוחי
מדובר ביתרון מהותי, והוא מתקיים לא רק בעקבות היכולת של המינרל לשמור על לחץ דם תקין, אלא גם בזכות היכולת שלו לאפשר חמצון אפקטיבי יותר של רקמות מוח, ובכך לשפר את תפקוד כלי הדם במוח ובגוף.
2. מוליך חשמל בגוף
המינרל אשלגן נחשב גם לאחד משבעת האלקטרוליטים בגופנו. כך כשהוא מומס במים הוא למעשה מייצר יונים חיוביים. מדובר בתכונה מיוחדת במינה וחשובה, אשר מאפשרת להוליך חשמל בגוף, שהוא כשלעצמו תהליך חיוני וחשוב.
3. שמירה על לחץ דם תקין
צריכה סדירה ונכונה של אשלגן הינה מהותית בשמירה על לחץ דם תקין ואף מונעת יתר לחץ דם וסיבוכים שונים. אותה צריכה יכולה לבוא לידי ביטוי באופן קל ופשוט על ידי מקורות תזונתיים רבים, בעלי השפעה אפקטיבית.
4. שמירה על תפקוד תאים
כ-98 אחוזים ממינרל האשלגן בגופנו נמצאים בתאים, לכן, רמות נמוכות של המינרל יכולות לגרום להתכווצות שרירים ואף לתחושת חולשה.
5. עיכול וספיגה יעילים יותר
על מנת לאפשר תהליכי עיגול, ספיגה, וסילוק פסולת באופן האפקטיבי והבריא ביותר, יש צורך בכמות מספקת של מינרל האשלגן. ללא אותה כמות, אותם תהליכים הופכים איטיים יותר, ויעילים פחות, מה שבהכרח מוביל לפגיעה בעיכול.
6. חילוף חומרים מהיר יותר
האשלגן חיוני במיוחד לפירוק של פחמימות וגלוקוז, והוא למעשה משמש כחומר דלק לתאי הגוף. כמו כן, הוא יודע כיצד להפוך את את הגלוקוז לגליקוגן, כך שהוא נשמר בשרירים וכבד לשימוש עתידי לצורך אנרגיה.
לאחר שהבנו שהמינרל הינו חיוני וחשוב במיוחד לתפקוד תקין של הגוף, נשאלת השאלה, מהי כמות האשלגן המומלצת?
ובכן, על פי ההמלצות של ה-RDA, הצריכה משתנה בהתאם לגיל:
- עד גיל חצי שנה- 400 מ״ג אשלגן ביום
- מגיל שבעה חודשים ועד שנה- כ-700 מ״ג ביום
- מגיל שנה ועד שלוש כ-3,000 מ״ג אשלגן ביום
- גיל 4 עד 8- כ-3,800 מ״ג אשלגן ביום
- גיל 9 עד 18- 4,500 מ״ג אשלגן ביום
- גיל 14 עד גיל 18- 4,700 מ״ג אשלגן ביום
- מגיל 19 ומעלה- 4,700 מ״ג אשלגן ביום
- נשים מניקות- 5,100 מ״ג אשלגן ביום
אילו מזונות מכילים כמות מספקת של אשלגן?
- ירקות: גזר, עגבנייה, תפוחי אדמה (עם קליפה), ברוקולי, קישואים ובטטה.
- פירות: בננה, משמש, קיווי, שזיף, מלון, ופירות הדר.
- שומנים מן הצומח: שקדים ואגוזים (לא קלויים), אבוקדו, ועוד.
- מוצרי חלב: גבינה צהובה, יוגורט, וחלב.
- דגים: סול, קוד, סלמון, וסרדינים.